<< vissza az Kicsák György parochus kezdőoldalára

Örömhírdető (hitéleti értesítő) / hun

Örömhírdető

ÖRÖMHÍR

A Tiszaújvárosi Görög Katolikus

Egyházközség Hitéleti kiadványa

2010. Húsvét

 

 

Új élet, mert valóban feltámadt!!

 

 

A mai ember több szempontból is veszélyeztetett életet él:

- túl sok a munka, a szaladás, kevés a pihenés, feltöltődés,

- túl sok célt tűz maga elé, így kevés teljesül,

- túl sokat törődik a külsőségekkel, kevesebbet a belsővel,

- túl sokat tulajdonít önmagának, keveset másnak,

- túl sok feladata van ahhoz, hogy igazán jól végigcsináljon valamit,

- rohamosan fogyasztjuk környezetünket, életterünket,….

Mindenki tudja tovább folytatni.

 

DE a legnagyobb veszély: azt hinni, hogy az élet csak így mehet tovább is! Azt hinni, hogy ebből nincs kiút! Azt hinni – hitetlenül, hogy Isten nem tesz semmit, nem törődik velem, hogy ennyi az életem, rajtam nem segít, ezért aztán fölösleges minden beszéd, és egyéb… A legnagyobb veszély a REMÉNYTELENSÉG! Amikor valaki föladja, azt gondolva, hogy nem bír többet tenni magáért, és az ( amit tesz ) , most kevés.

Ezt gondolták sokan akkor is: vége mindennek, meghalt! Eltemették!! Nem tehetünk többet érte, pedig de szép lett volna!! Ő mást hirdetetett, az Ő közelében más volt élni, minden más volt!! De az ember ( a mi életünk, az én életem ) az nem lehet szép, az földi!!

Igen, nekünk nincs megoldásunk sem az életre, sem a halálra, de Jézusnak van! Nincs erőnk legyőzni ezt a világot, és minden szennyet, ami hozzá tartozik, de Jézusnak van! Nincs igaz szavunk azt mondani: „legyőztem a világot”, mert hiszen nem tudjuk legyőzni, de Jézusnak VAN! Igen, csak benne van a megoldás, az új kezdet, az új élet, „MERT Ő VALÓBAN FÖLTÁMADT!”

Áldott Húsvétot kívánok minden családnak: György atya

 

 

AZ EMBER ÚTJA

 

 Két szó hangzott el Pilátus szájából, amikor a megcsúfolt, töviskoronás Jézust a tömeg elé állította: Íme, az ember! Nem tudta, milyen mély, nagy igazságot, hitünknek egyik alapigazságát mondta ki: Jézus AZ EMBER! A tökéletes ember.

 Ebben az ember-Jézusban Isten önmagát ismeri fel, ismeri el. Igen, mert az ember iránti szeretetből halált vállaló ember – maga a személyes Szeretet. Mi pedig, a Pilátus által elénk állított emberben felismerhetjük Istenünket. Reá tekintve találkozhatunk az értünk engesztelő áldozatként életét adó Istennel. Nem lehet olyan gondunk, fájdalmunk, megpróbáltatásunk, amit ez elé az ember elé, aki a kereszten megváltó Istenünkké lett, ne vihetnénk oda. Ő mindannyiunknak azt mondja: Ember, életed végső óráján te is hozzám érkezel, hogy együtt élj velem a közös atyai otthonban.

 Azután ebben a halálra menő emberben felismerhetjük önmagunkat. Önmagamat, akit olykor testi-lelki fájdalmak gyötörnek, akit nemegyszer magára hagynak, aki ellen hamis tanúságot szólnak, akit meggyaláznak.

 E hármas felismerés után azonban – sajnos – egy negyedikről sem feledkezhetünk el. Az ember-Jézus sorsában szomorúan fedezhetjük fel: mi mindenre képes az ember! Mert el tudjuk ítélni, meg tudjuk tagadni, gyötörni tudjuk a másikat – olykor épp azt, akit legjobban kellene szeretnünk, akin leginkább kellene segítenünk. Vajon hányszor válunk torzképévé önnön magunknak? Az embernek, aki szeretetre teremtetett, aki szeretetből kell, hogy éljen-haljon. Íme, az Ember – nézünk döbbenten az elénk állított tükörbe.

 Nagyböjtben gyakran énekeljük: a keresztfához megyek. Ahogyan talán elképzeljük: felfelé, Krisztushoz a Golgotára. Az út nehéz lesz, de bizonyára megéri, hiszen ott a kereszten függő Megváltóval találkozhatunk. Lélekben már a hegygerincen baktatok, mégsem találkozom a Keresztre feszítettel. Mielőtt a Golgotára érnék, széttekintek – és körös-körül mély völgyet látok. Azt hittem, hogy a hegytetőn vár rám az Úr – és még sincs így. Nem, Ő ott vár rám lenn, a völgyben. Vár, hogy csatlakozzam hozzá. Vár és szelíden oktat: csakis az, aki magát megalázza, lesz majd méltó rá, hogy az Isten felmagasztalja. Előbb kit-kit keresztjének trónusán, majd országában.

 Mert a Golgotára feltekinteni még kevés. A megfeszített Krisztushoz csakis akkor juthatunk el, ha előbb megjárjuk a mélyből felfelé vezető, olykor nagyon is keserves utat. Az ember útját… az Ő útját. Pilátus szava: Íme, az ember! – hitvallássá és gyakorlattá kell, hogy váljék életünkben. Mert ebben a megcsúfolt keresztre szögezett emberben – az Isten áll elénk. Az, akinek szavát nemcsak meg kell hallanunk, hanem hallgatni is kell arra. Csakis az, aki az ő tanítása, példája által kijelölt útra lép, aki naponta bűnbánóan mondja el a jobb latorral: Uram, emlékezzél meg rólam országodban; aki rágalmazóit, bántalmazóit hallva-látva Krisztussal együtt imádkozik: Atyám, bocsáss meg nekik… csakis az ilyen ember mondhatja egyre nagyobb bizalommal: Jézus, aki leszálltál közénk a mélybe, aki megjártad az utat, az ember útját – Jézus, add, hogy hozzád érjek, veled haljak, veled éljek…

  Egy hívő

 

Medjugorjei üzenet

 

Mirjana Dragićević-Soldo látnoknak 1981. június 24-től 1982. december 25-ig voltak mindennap jelenései. Az utolsó ilyen jelenés alkalmával, miután a Gospa rábízta a 10. titkot, közölte vele azt is, hogy minden évben március 18-án fog megjelenni neki. Így történt ez minden évben. Ma a Kék Keresztnél több ezer hívő gyűlt össze imádkozni. A jelenés 13:50-kor kezdődött és 13:54-ig tartott. A Szűzanya a következő üzenetet adta:

„Drága gyermekek ! Ma arra hívlak benneteket, hogy szeressetek teljes szívetekből és teljes lelketekből. Imádkozzatok a szeretet ajándékáért, mert amikor a lélek szeret, magához hívja Fiamat. Fiam nem utasítja vissza azt, aki hívja Őt, és aki általa szeretne élni. Imádkozzatok azokért, akik nem értik a szeretetet, akik nem fogják fel, hogy mit jelent szeretni. Imádkozzatok, hogy Isten Atya legyen számukra és ne bíró. Ti, gyermekeim, legyetek apostolaim, legyetek szeretetem folyama. Szükségem van rátok. Köszönöm nektek.”

Forrás: Medjugorje Hangja ( nemethferenc@aporisk.hu )

 

Elérhetőségeink:

Telefon: 49/540-430, 30/740- 4448

E-mail: kicsakgyorgy@gmail.com

Honlapok: Epiphania-tiszaújváros.hu ( Tiszaújváros )

 Epiphania-tiszaújváros.hu/sajószöged ( Sajószöged)

 

Szertartásaink rendje

 

SAJÓSZÖGED

 

Nagykedden 17.00 gyóntatás, utána Liturgia

Nagypéntek 16.00 Sírbatétel

Nagyszombat 19.00 Feltámadás, pászkaszentelés

Húsvét vasárnap - hétfő: 9.30 Ünnepi szent Liturgia

 

SAJÓÖRÖS

 

Nagypéntek 15.00 Sírbatétel

Nagyszombat 18.00 Feltámadás

Húsvét vasárnap 8.30 Szent Liturgia, pászkaszentelés

 

 

TISZAÚJVÁROS

 

Nagyhétfő 18.00 Előreszentelt áldozatú liturgia

Nagycsütörtök 8.00 Kinszenvedési evangéliumok

 18.00 Szent Liturgia vecsernyével ( utolsó vacsora emléke)

Nagypéntek 8.00 Királyi imaórák

 18.00 Sírbatétel

Nagyszombat 9.00 gyerekek imája

 21.00 Feltámadás, ételszentelés

Húsvét vasárnap – hétfő: 11.00 Ünnepi Szent Liturgia

 15.00 Vecsernye

 

Nagyszombaton a templomok nyitva lesznek, buzdítok mindenkit a szentsír előtti csöndes imára.

Húsvéthoz kötődő szép hagyományunk a pászkaszentelés, a húsvét napján fogyasztott ételek megszentelése. Kérem, és buzdítom a híveket, hogy minden család szenteltese meg az ételét.

A rétesboltban rendelhető hajdúdorogi pászka, melyet hagyományaink szerint sütnek. Kérjük a hívek adományait a templom diszítéséhez, a szentsír készítéséhez. Kérem férfiak segítségét a templomkert rendezéséhez, melyet a jelentkező férfiakkal megbeszélt időpontban tartunk.

vége a Örömhírdető oldalnak

Kapcsolódó Tartalom:
A menüponthoz nincs kapcsolódó tartalom

(c) by Kicsák György parochus 2005 

Naptár:

January 2019
VHKSzCsPSz
 1  2  3  4  5
 6  7  8  9  10  11  12
 13  14  15  16  17 18 19
 20  21  22  23  24  25  26
 27  28  29  30  31

Pontos idő:

Névnap:

Ma 2019. 1. 18, péntek, Piroska napja van.

Keresés a portálon :

Szlogen :

:: Urunk színeváltozása Görög Katolikus Egyházközösség

Hírlevélrefunkciók:

Kicsák György parochus
H-3580 Tiszaújváros, Bartók B. u. 22.
Vezetékes: 06-49/540-430; Mobil: 06-30/740-4448
gorogkategyhaz@ominet.hu
www.epiphania-tiszaujvaros.hu

ApacheMYSQL
107.21.16.70 :: 73527 | Betöltési Idő: 0.004083 másodperc alatt. | Utolsó Frissítés: 2019.1.18.